Fisher Price, my first (real) job

Goedendag,

Voor sommigen een voordeel en voor anderen een nadeel, maar het gevolg van je studie succesvol afronden is dat er van je verwacht wordt een baan te vinden. Zoals al in een eerder verhaal beschreven is dat als IT-er bijna niet eerlijk. Voordat ik mijn afstuderen geheel had afgerond had ik al een dozijn berichten in mijn inbox van LinkedIn met het verzoek voor een kennismakingsgesprek. Jammer genoeg waren dit allemaal grote bedrijven (a la Capgemini en Accenture) waar mijn angst om een ‘nummertje’ te worden in de ogen van de hoge heren er voor zorgde dat ik deze berichten negeerde of negatief beantwoordde.
Het leek er dus bijna op dat ik daadwerkelijk een vacature moest gaan zoeken, tot mijn moeder op een donderdag avond omhoog kwam lopen met de telefoon en deze aan mij gaf met de melding: ‘Ene Ivo-Paul aan de lijn’. Bleek dat een medewerker van Jibes mijn website had gezien (het werkt dus gewoon!) en of ik interesse had om eens langs te komen voor een gesprek.
Nadat ik hiermee deed instemmen ben ik begonnen met wat onderzoek. Wie of wat is Jibes en waarom zou dit interessant zijn voor mij? Dit bedrijf specialiseert zich in data en is op zoek naar een Master Data Management specialist, specifiek een voor Product Information Management, omdat de enige die ze momenteel hebben erg populair is. Dit sprak mij erg aan (vooral het gedeelte waar je in heel West-Europa bij naam word gevraagd om langs te komen) en ik heb dus getekend.

In Oktober 2011 ben ik vol goede moed begonnen aan mijn eerste echte baan als MDM PIM specialist. Hier zat natuurlijk veel ontdekkingswerk in, leren hoe een bedrijf werkt, hoe het is om een consultant te zijn. Rond lopen bij een klant en uiteindelijk het product en de daarbij behorende concepten te leren, te herkennen en verstandig toe te passen. Dit alles duurde niet zo lang als dat ik had verwacht in het begin. In december van hetzelfde jaar werd ik namelijk op cursus gestuurd om IBM Initiate te leren kennen. Er zaten namelijk twee collega’s bij Rabobank International en zij hadden ondersteuning nodig bij de ontwikkelwerkzaamheden. Ik ben dus plichtsgetrouw met een andere collega voor een week naar Brussel ‘afgereisd’ om dit certificaat te halen en half december ben ik aan de slag gegaan bij RI. Ook dit was van korte duur, niet lang na het begin realiseerden wij dat het project team en RI niet genoeg informatie hadden en geen duidelijke visie over hoe ze MDM wilden toepassen. Nadat wij ze hiervan op de hoogte stelden werden wij vriendelijk doch dringend verzocht om op te hoepelen, het gehele project werd geschrapt en RI ging zich even uitgebreid achter haar oren krabben om dit te verwerken (geen zorgen, dit is niet het einde van het RI verhaal).

Dit alles leidde tot mijn derde start aan een carrière in februari van 2012. Of ik even een paar dagen de Developer I cursus van Informatica wilde volgen en daarna overnemen van de ‘technical lead‘, want die gaat op vakantie.
Deze opdracht is bij Mexx en is gigantisch. Mexx was net afgestoten van het Amerikaanse moederbedrijf Liz Claiborne, overgenomen door een investeringsgroep en terug naar Nederland gehaald. De gehele IT-infrastructuur (soft- en hardware) moest opnieuw geselecteerd en opgezet worden en, belangrijk voor Jibes, alle softwarepakketten moesten geïntegreerd worden. Op zichzelf is dit een gigantische onderneming, maar of dit even in twee jaar tijd gedaan kon worden en niet alleen alle nieuwe pakketten met elkaar verbinden. Ook graag even alle bestaande systemen van Liz verbinden met de nieuwe systemen van Mexx, omdat deze informatie nodig is.
In iets meer tijd dan een week werd ik geïntroduceerd tot Informatica Powercenter, Mexx, de opdracht waar Rishi (de technical lead op dit project) mee bezig is en een paar nieuwe collega’s. Gelukkig zou Rishi maar een week op vakantie zijn en was hij op dat moment met een puur technische activiteit bezig, iets waar ik vrij goed in blijk te zijn.

Techniek zou echter techniek niet zijn als het allemaal zo soepel ging als je zou willen. Welkom in de echte wereld!