The Mexx Adventures: 404 – Brilliance not found

L.S.,

Daar zijn we dan, mijn eerste echte project, een project waar ik ‘in het diepe’ gegooid word. Het punt waar ik ge├»ntroduceerd word is het ontsluiten van een webservice via PowerCenter. Voor de mensen die niet bekend zijn met webservices (en helemaal in 2012), deze communiceren vaak in XML. En voor de mensen die niet bekend zijn met PowerCenter (of bijna elke ETL tool), XML is een drama! Dus na mijn 3 dagen PowerCenter training, welke kort samengevat kan worden in: ‘Zo ziet PowerCenter eruit, deze knopjes staan hier. Veel plezier.’, mocht ik meteen aan de bak. Tot iedereens verrassing was het daadwerkelijk verbinding maken met de webservice relatief probleemloos. Het probleem begon pas nadat we de verbinding hadden gemaakt.
Het proces moest op basis van een lijst de webservice aflopen om per item op de lijst wat bijbehorende informatie op te halen. Voor de items die aanwezig waren aan de andere kant van de webservice ging dit vlekkeloos. Als dit item echter niet aanwezig was gebeurde hier wat onverwachts. Ieder normaal systeem zou in dit geval een leeg resultaat terugsturen, ter informatie dat hier geen informatie voor aanwezig is. De ontwikkelaar van dit systeem had het briljante idee om in plaats daar van een HTTP fout code te hergebruiken. PowerCenter is echter niet flexibel genoeg dat je hem kan vertellen foutcodes te negeren. Dus op het moment dat een item niet gevonden werd en de webservice zijn foutcode terugstuurde, deed PowerCenter het enige wat PowerCenter kan doen. Hij knalt eruit op een technische fout en weigert verder te gaan.
Een uitgebreide ‘high-level’ meeting verder zijn we tot de beslissing gekomen dat de uitbater van de webservice dom bezig is geweest. Zij kunnen met liefde een wijziging doorvoeren in de webservice om een daadwerkelijk nuttige boodschap terug te sturen als iets niet gevonden kan worden. Verwacht levertijd: 6 maanden. Gelukkig heeft PowerCenter een wanhoop functie: custom Java componenten. Ik heb dus een stuk code mogen schrijven in Java om de webservice uit te lezen en niet te steigeren op deze specifieke foutmelding. Die vervolgens in PowerCenter kunnen hangen om toch nog onze taken uit te kunnen voeren.
Later zou ik realiseren dat dit de essentie is van IT werk. Er gaat altijd iets gebeuren wat je niet verwacht of wenst en jouw werk is een oplossing vinden om het probleem heen. Gelukkig word het vinden van oplossingen voor onmogelijke problemen erg gewaardeerd door beide werkgevers en klanten.