The Mexx Adventures: Tell me what you want, what you really really want

L.S.,

Een van mijn favoriete uitspraken in de ‘werk-wereld’ is: ‘goed werk wordt beloond met meer werk’. Het voordeel van mijn oplossing in het vorige verhaal was de positieve indruk die ik achterliet, en de tevredenheid van mijn werkgever dat zijn eerste aangenomen junior een resulterende investering was. Het nadeel is natuurlijk dat er steeds meer en hogere verwachtingen zijn.
Ik kreeg mijn eigen mini-projectje binnen het grote project dat Mexx was. Zoals je misschien kan verwachten bij een kledingbedrijf moeten zij kleding maken. Het maken van deze kleding gebeurd in de lage lonen landen van de wereld, zoals eigenlijk al het relatief simpele maak werk in de wereld. Het aansturen van dit fabriceren was een veel belangrijker, groter en complexer project waar een aantal collega’s aan werkten. Als deze kleding gemaakt is moet deze verstuurd worden naar de landen in de wereld waar Mexx haar waren probeerde te verkopen. Het versturen wordt geregistreerd in een ‘Electronic Freight Record (EFR)’. Hier staat in welke dozen, in welke containers, in welke schepen of vliegtuigen, waarheen gaan en wanneer deze daar verwacht worden of aangekomen zijn.
Deze bestanden met de EFRs erin werden regelmatig door fabrikanten naar Mexx toe gemaild, gecontroleerd door mijn proces, daarna de database ge├╝pdatet waar nodig en klaargezet om ingezien te worden door de medewerkers van Mexx. Zij konden met behulp van deze informatie sturing toepassen richting de fabrikant of het transportbedrijf.
Om dit proces te kunnen bouwen was er een klein ontwerp gemaakt. Als een brave junior heb ik dit document van voor tot achter bestudeerd en er voor gezorgd dat elke letter geïmplementeerd is. Nadat ik er van overtuigd was dat alles goed ging is onze architect samen met de gebruiker er bij komen zitten om er doorheen te lopen. Hij was erg ontevreden, er ontbraken allerlei validaties! Met schrik in mijn hart zat ik daar, mijn eerste project en een ontevreden gebruiker! Gelukkig had de architect de tegenwoordigheid van geest om het originele ontwerp erbij te pakken. Het ontwerp geschreven door die gebruiker. Zoals ik al wist kon de klant niet aanwijzen in dit document waar die validaties moesten komen en hij gaf toe dat dit niet onderdeel was van de opdracht. Ik kon weer rustig ademhalen, in ieder geval totdat de klant het document had aangepast en de validaties had toegevoegd.

Mijn eerste les dat een klant soms wat begeleiding nodig heeft in vragen wat die wenst.