The Mexx Adventures: Trust is a fickle thing

L.S.,

Het grote Mexx project bestond uit een groot onderdeel en vele kleinere onderdeeltjes. Het grote onderdeel was een data warehouse volgens de data vault methodologie. Met wat externe hulp was een standaard manier van werken gecreƫerd om het data warehouse te vullen van de vele verschillende bronnen. Een ontwikkelaar kon met behulp van een handleiding binnen korte tijd de vulling regelen. Nadat ik dit drie had gedaan verveelde me ik al kapot en vroeg of dat ik niet de kleinere onderdelen van het project op mocht pakken.
Het oude gedeelte van Mexx draaide op het rondsturen van bestanden. Duizenden bestanden per dag voor honderden systemen. Ook dit proces moest vervangen worden door iets nieuws. Gelukkig hadden we PowerCenter, in combinatie met B2B Data Transformation en VL-Trader, die dit allemaal voor ons kon regelen. Technisch was dit interessant genoeg, maar aangezien alles zo’n beetje werkte zoals het moest, wil ik het daar niet over hebben.
De uitdaging van dit project was niet de techniek, de uitdaging zat meer in de gebruiker. Deze gebruiker had namelijk iets te veel ervaring. Iets te veel negatieve ervaring. De gebruiker was bang dat dit project zijn leven moeilijker zou maken, in plaats van makkelijker. Om zijn zorgen te verminderen wilde hij ervan overtuigd zijn dat de ‘consultants’ weten wat hij nodig had. De enige manier waarop was door bij elke vraag en elk overleg van begin tot eind alles te vertellen. Alles wat hij weet over het systeem dat er nu draait, alles wat nagemaakt of vervangen moest worden. Ik zie mezelf niet als een erg sociaal persoon, maar ik realiseerde dat ik zijn vertrouwen moest winnen. Dus ik tolereerde zijn verhaal, keer op keer. Ik verzekerde hem er van dat ik begreep wat de bedoeling was. En ik liet hem zien wat ik aan het maken was. Op het einde is alles goed gekomen en hij was tevreden. En ik was trots op een elegant systeem dat de nodige duizenden bestanden in een uur kon verwerken en daar geen hele dag voor nodig had.

Mijn eerste contact met een klant die eigenlijk niet met je wil samenwerken, maar wel moet.